Ημερίδες - Συνέδρια - Σεμινάρια - Επιμορφώσεις



«Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ενδοϋπηρεσιακής Κατάρτισης»
Comenius- in Service Training- με κωδικό IS-2011-069-001,αρ. Σύμβασης  2011-1GR1- COM02-06224
Θέμα: «Sensitization training with reference to Migration, Racism, Discrimination, Culture and Diversity»

Στα πλαίσια του ανωτέρω ευρωπαϊκού προγράμματος, η καθηγήτρια κλάδου ΠΕ02 (Φιλόλογος) κ. Ξανθίππη Καραβίδα, μετέβη στην πόλη Borgarnes της Ισλανδίας όπου παρακολούθησε εκπαιδευτικό σεμινάριο μιας εβδομάδας, από 8 έως 13 Μαΐου 2011, σχετικά με την Ξενοφοβία και τον Κοινωνικό Αποκλεισμό στο σχολικό περιβάλλον.
 Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης, η κ. Καραβίδα ενημερώθηκε  για την ιστορική πορεία της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης στην Ευρώπη αλλά και τις προσφορότερες, σήμερα,  μεθόδους, δηλαδή, την ομαδοσυνεργατική μέθοδο και τη βιωματική προσέγγιση στη μαθησιακή διαδικασία. 
Επίσης, ασκήθηκε σε δραστηριότητες χρήσιμες και κατάλληλες για τη διδασκαλία και το χειρισμό θεμάτων που αφορούν το ρατσισμό, τις διακρίσεις, τη διαφορετικότητα και τον προσδιορισμό της έννοιας «κουλτούρα» και έμαθε τρόπους να προσεγγίζει τα ευαίσθητα αυτά θέματα, αλλά και τα  προβλήματα που μπορούν να ανακύψουν, δουλεύοντας  με ομάδες διαφορετικών ηλικιών.
Την τελευταία ημέρα έγινε η παρουσίαση των τελικών προϊόντων των εργασιών, η σχετική ανατροφοδότηση και η αξιολόγηση του προγράμματος με συμπλήρωση ερωτηματολογίου και συζήτηση.
Γενικότερο κέρδος από αυτό το σεμινάριο ήταν η ενίσχυση της αντίληψης για την αξία της ευρωπαϊκής συνεργασίας και την ευρωπαϊκή διάσταση της κουλτούρας. Έτσι, διαμορφώθηκε ένα κλίμα ανεκτικότητας και φιλίας ανάμεσα στους συμμετέχοντες από τα διαφορετικά κράτη, τόσο κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, όσο και κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων.
Φεύγοντας, η κ. Καραβίδα, πήρε μαζί της όλο το έντυπο υλικό των παρουσιάσεων καθώς και σχετικά άρθρα, ιστοσελίδες ειδικού ενδιαφέροντος αλλά και δραστηριοτήτων τόσο σχετικά με τις διακρίσεις όσο και με τη διεξαγωγή μαθήματος πάνω στην ομαδοσυνεργατική μέθοδο για κάθε διδακτικό αντικείμενο, πολλές προσωπικές εμπειρίες για τα εκπαιδευτικά πράγματα της Ισλανδίας, αλλά και άλλων χωρών (Γαλλίας, Ιταλίας, Φινλανδίας, Ρουμανίας κλπ), πολλές εικόνες της γης της Ισλανδίας αλλά και τις διευθύνσεις των συναδέλφων για πιθανές συνεργασίες των σχολείων του Ν. Πιερίας σε ευρωπαϊκό πλαίσιο, στο μέλλον.
Η κ Καραβίδα κατά τη διάρκεια της Επιμόρφωσης



Πρόγραμμα Comenius - Τοποθέτηση Βοηθού Καθηγητή στο 1ο ΓΕΛ Κατερίνης 
Υπεύθυνη υλοποίησης: Παρασκευή Κεραμιδιώτου,  ΠΕ05

Το 1ο ΓΕΛ Κατερίνης στα πλαίσια του προγράμματος Δια βίου Μάθησης-Comenius δέχθηκε βοηθό καθηγητή για 4 ½ μήνες κατά την περίοδο από τις 14/10/08 έως 1/3/09 τη Μarie Laulan, η οποία συνεργάστηκε επιτυχώς με την κ. Παρασκευή Κεραμιδιώτου. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε επιτυχώς. Η βοηθός σε συνεργασία πάντα με την καθηγήτρια έμπαινε στην τάξη και προσπαθούσαν αμοιβαία να φέρουν το καλύτερο εκπαιδευτικό αποτέλεσμα. Η συνεργασία ήταν άψογη. Οι μαθητές συμμετείχαν με διάθεση και τα αποτελέσματα ήταν άριστα. Η καθηγήτρια πραγματοποίησε αυτό το πρόγραμμα για να δώσει νέα πνοή στην παιδαγωγική διαδικασία και να ξεφύγει από τα στενά πλαίσια της μάθησης. Είχε σκοπό να ανεβάσει το επίπεδο των μαθητών της και να τους φέρει σε επαφή με νέους εκπαιδευτικούς από κάποια άλλη χώρα της ΕΕ για να δουν τον τρόπο σκέψης, για να μάθουν τον τρόπο ζωής, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, τα ήθη και τις συνήθειες του τόπου. Η καθηγήτρια ενημέρωσε τη σύμβουλο, τον προϊστάμενο, τους εκπαιδευτικούς, το σύλλογο γονέων.
ήταν μοναδική εμπειρία για όλους. Στα πλαίσια του προγράμματος η καθηγήτρια σε συνεργασία με τη βοηθό πραγματοποίησαν πρόγραμμα etwinning ηλεκτρονικής επικοινωνίας με γαλλικό σχολείο. Επίσης, η κ. Κεραμιδιώτου φρόντισε να μιλήσει στο τοπικό ραδιόφωνο της Κατερίνης στις 17/12/08 όπου αναφέρθηκαν οι σκοποί και οι στόχοι του προγράμματος. Η βοηθός ήταν ευτυχισμένη που μίλησε στην τοπική κοινωνία για το εαυτό της και πρόβαλλε τη χώρα της.
Η καθηγήτρια εδώ και χρόνια ετοιμάζει τους μαθητές της για εξετάσεις DELF κ Κ.Π.Γ και οι μαθητές αποκτούν πτυχία στα πλαίσια του μαθήματος. Αυτός ήταν ένας βασικός λόγος που πραγματοποιήθηκε το πρόγραμμα Comenius.Για να φέρει δηλαδή σε επαφή τους μαθητές με τη βοηθό που μιλάει τη μητρική γλώσσα. Συνεργάστηκε με την ομάδα και τη βοηθό κυρίως στην προφορική επικοινωνία. Επιπροσθέτως, η καθηγήτρια σε συνεργασία με το Διευθυντή του σχολείου πραγματοποίησε σεμινάριο στις 23-2-2009 στο χώρο του σχολείου και ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου για το εκπαιδευτικό σύστημα της Γαλλίας και πρόβαλλε  video σχετικό με τη Γαλλία και με την περιοχή ΒBordeaux πόλη από την οποία καταγόταν η βοηθός. Γράφτηκε άρθρο στον τοπικό τύπο για το σεμινάριο και τους σκοπούς του προγράμματος. Η βοηθός παρευρέθηκε σε παρελάσεις, σχολικές γιορτές, ξεναγήθηκε στην περιοχή και γενικότερα στην Ελλάδα. Φιλοξενήθηκε στη Θεσσαλονίκη από την κόρη της καθηγήτριας, προσαρμόστηκε ομαλά και έζησε στιγμές οικογενειακές και γιορτές που της προκάλεσαν ιδιαίτερη εντύπωση. Γεύτηκε την ελληνική κουζίνα που τη βρήκε νοστιμότατη και πήρε συνταγές. η ελληνική φιλοξενία, η υποδοχή, η ζεστασιά, η περιποίηση και τα δώρα θα της μείνουν αξέχαστα.



Παρουσίαση του εκπαιδευτικού Βελγικού Συστήματος.
2ο ΤΕΕ/ΕΠΑΛ 29/03/2005



Την Τρίτη 29/3/2005 στο 2ο ΤΕΕ/ΕΠΑΛ Κατερίνης προσκλήθηκε από το Γραφείο μας ο Βέλγος Διευθυντής κ. Bels για να παρουσιάσει το Βελγικό εκπαιδευτικό σύστημα και τα Προγράμματα Κινητικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης- Comenius, Leonardo da Vinci κτλ, που υλοποιούν τα σχολεία της Ευρώπης.
Στην ενδιαφέρουσα αυτή παρουσίαση παραβρέθηκαν οι Διευθυντές των Σχολείων και οι συνάδελφοι – σύνδεσμοι των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Γραφείου Κινητικότητας της Α/θμιας και Β/θμιας Εκ/σης






«Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ενδοϋπηρεσιακής Κατάρτισης»
Στα πλαίσια των Προγραμμάτων Comenius - In service training - Ατομικές κινητικότητες ή αλλιώς ενδοϋπηρεσιακές καταρτίσεις πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια του σχολικού έτους 2004 -05 ατομικές δράσεις συναδέλφων εκπαιδευτικών σχετικές με το γνωστικό αντικείμενο τους σε πολλές χώρες της Ευρώπης.
Ενημερωτικά αναφέρουμε τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον συνάδελφο Πολύζο Θανάση, υπεύθυνο τότε του Κ.Π.Ε. Aνατολικού Ολύμπου στην Τσεχία και του Περδίκη Γιώργου, υπεύθυνου τότε της Π.Ε. της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού μας στην Σουηδία.




Ο κ. Πολύζος με συναδέλφους από το Πρόγραμμα
Ο κ. Περδίκης σε περιβαλλοντική εξόρμιση με συναδέλφους




 Προπαρασκευαστική Επίσκεψη στη Σκωτία - Ημωνένο Βασίλειο

Το 2005, στα πλαίσια προπαρασκευαστικής επίσκεψης προγράμματος Comenius εγκρίθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Ι.Κ.Υ.  η μετάβαση του εκπαιδευτικού κ. Βασίλη Μιχαλόπουλου από το Δημοτικό Σχολείο Νέας Εφέσου Πιερίας στο Σχολείο
«
Craigclowan Preparatory School» στην περιοχή του Tayside  της Σκωτίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Το πρόγραμμα στόχευε στην αποτίμηση, σύγκριση και αντιπαράθεση πολιτιστικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών της κάθε χώρας και την ενίσχυση της δεύτερης γλώσσας.  Ο τίτλος του προγράμματος ήταν : R.E.A.C.H. ( Raising European Awareness through Culture and Heritage)

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση

Στιγμιότυπο από τις εργασίες






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου